Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.09.24

Óvjuk lakásunkat a betörőktől!

betores-880x400.jpgEgy-egy lakásbetörés elkövetése során jelentős nagyságú kárt szenvedünk, és nyilvánvalóan a tettesek minimális lebukási kockázat mellett maximális bevételre törekszenek. Érdemes tehát megnehezíteni a dolgukat.

Ezt is mondta Gurbán Csaba r. törzszászlós a rendőrség bűnmegelőzési szakembere, amikor a megelőzés lehetőségeiről adott tájékoztatást, majd így folytatta:

– Ne szerezhessék meg könnyen a ránk vonatkozó információkat. A segítséget, a megoldást ne várjuk kizárólag másoktól. Elsősorban a gondolkodásmódon kell változtatni, ez még egyáltalán nem kerül pénzbe. A hatékony védekezés első foka ugyanis mindig az, hogy tudatára ébredjünk annak, hogy mi is bármikor károsultakká válhatunk. Hosszasan lehetne sorolni ugyanis azokat az apróbb, nagyobb könnyelműségeket, amelyek révén sértetté válásunkat szinte sürgetjük.

Mások kárából nem okolunk eléggé, holott minden esetnek megvannak a tanúságai. Felróható az összefogás hiánya, a közöny, és nem utolsósorban a tájékozatlanság. Tanuljunk a hétköznapok szomorú példáiból, és ne várjuk meg amíg mi is áldozatokká válunk! ()

betores-2.jpeg– Nem tudjuk, hogy a saját lakásunkat hogyan kell, vagy kellene védettebbé tenni. Az otthon biztonsága minden időben a legfontosabb dolgok közé tartozott. Ez az a hely, ahol mindenkinek biztonságban kell éreznie magát, és ha elhagyja, akkor sem szabad, hogy a munkával nehezen megszerzett javai a betörők könnyű zsákmányává váljanak. A statisztikák azt mutatják, hogy a polgárok többségét a betörések teljesen felkészületlenül érik. Akkor derül csak ki igazán, hogy mekkora a baj és az is, hogy a lakások, házak tervezésénél, építésénél a vagyonvédelmi szempontokat csak minimális mértékben vették figyelembe. A legnagyobb veszélyt a nyílászárók nem megfelelő biztonsági foka jelenti. Különösen igaz ez a lakótelepi lakások esetében, ahol az elkövetéseket szinte kizárólagosan a bejárati ajtó kifeszítésével, illetve hengerzár betétjének széttörésével követik el. Abszolút biztosvédekezés természetesen nem létezik, de a betörést akadályozó, vagy megnehezítő módszerek, eszközök, berendezések léteznek és hatékonyságukat a gyakorlatban is bizonyítják. Minden védekezésnek megvan a maga eredménye. Tapasztalati tény, hogy ahol még a legegyszerűbb riasztó is működik, vagy az ajtóra egy kiegészítő zárat felszereltek, ott már egyféle biztonság van.

– Az igazán veszélyes, profi betöréseket majdnem kizárólag a nagy értékekre, tipp alapján hajtották végre. Az átlagos veszély inkább az, hogy egy-két háztartási gépért, készpénzért, ékszerekért szétdúlják az egész házat. Akik viszont erre vetemednek, azok rendszerint a könnyebb és durvább megoldásokat választják, a „macerásabb” helyeket nem igazán kedvelik. Sokszor viszont csupán az „alkalom szüli a tolvajt”, a váratlan kedvező lehetőségeket használják ki. Főként érvényes ez a nyári időszakra, amikor az ablakok gyakran nyitva maradnak mind éjszaka, mind nappal. A szúnyogháló nem véd a behatolóktól!
Statisztikai adatokkal alátámaszthatóan az a lakás vagy ház,ahol a mechanikus védelem és elektronikus riasztó is működik, sokkal kevésbé van kitéve a feltörés veszélyének.

Ami minimális anyagi ráfordítást igényel:

 • Az eredetileg meglévő – kilincset is mozgató - zár fölötti ajtólapra szereljünk egy jó minőségű kiegészítő zárat. Ár: 2.900 Ft-tól. A hagyományos zárbetétet cseréljük ki egy korszerű, fúrás és letapogatás ellen védett több csapsoros betétre és védjük azt eltörés ellen zárpajzzsal. Ár: 3.200-Ft-tól.
 • Az ajtó legkritikusabb feszítőmagasságában (kb. 120 cm) szereltessünk fel jó minőségű hevederzárat. Ár: 13.000 Ft-tól. Jó megoldás, az is ha komplett biztonsági ajtót szereltetünk fel. Ár: 70.000 Ft-tól.
 • Az alacsonyabban fekvő ablakokat, (2 méter alatti) erkélyeket védhetjük rácsozattal, betörésgátló fóliával vagy betörésgátló redőny felszerelésével. Ár: 8000 Ft/m2-től.
 • Zárt lépcsőházakban, bejárati ajtók fölé, előterekbe helyezhető a mozgásérzékelővel egybekötött vezérelt világítás. Az állandó fényforrást is pótolja és az elriasztásban is hatékony eszköz, ami szürkület után csak akkor kapcsol be, ha a védett területre érkezik valaki. Ár:5000-10.000 Ft.
 • Mindenképpen érdemest lakásbiztosítást kötni, hiszen a betöréssel okozott kárunk megtérülhet és már 1.000-2.000 forint körüli havidíjért elérhető!!! További részleteket a rendkívüli akciókról itt tekintheti meg!

Ami nem kerül pénzbe:

 • Használjuk a zárakat. Távozásunkkor, még ha az rövid idejű is és csak a közelbe történik, zárjuk be gondosan az ajtókat, a veszélyeztetettebb helyen lévő ablakokat és a garázst.
 • A rejtett kulcsok: Lehetőleg ne helyezzünk el rejtett tartalék kulcsot az általunk biztosra vélt helyen ( lábtörlő alatt, ablakpárkányon…).
 • A világítás: Hasznát vehetjük a mozgásérzékelővel ellátott kültéri lámpáknak. Távollétünk esetén – szürkületkor – célszerű bekapcsolva hagyni néhány belső világító lámpatestet. A különböző helyiségek fényforrásait külön vezérelhetjük a szaküzletekben vásárolható kapcsoló órával is. Így teljesen automatikusan a beállított időintervallumnak megfelelően kapcsolhatjuk fel, illetve le a lámpákat, azt a hatást keltve, hogy a tulajdonos otthon tartózkodik. A villanyóra szekrényét zárjuk biztonságosan, hogy a behatoló ne tudja előre elsötétíteni a lakást, illetve ezzel együtt az elektronikus riasztást is kiiktatni.
 • A házszámokat mindig az utcáról jól látható helyen kell elhelyezni, mert adott esetben ez nagymértékben segítheti a mentőket, rendőröket vagy a felügyeleti járőrszolgálatmunkáját. Helyezzünk el az épület védettségére utaló figyelmeztető táblát, jól látható helyen, mely segítséget nyújt az adott épület beazonosításában, és sok esetben már ez is alkalmas a betörés megelőzésére. 
 • A széthagyott kerti szerszámok, gépek illetve gyerekjátékok, valamint a könnyebben elmozdítható kerti bútorok egyszerűen ellophatók, vonzzák a besurranó tolvajokat. Használat után rakjuk a helyükre vagy tartsuk őket elzárva. Lehetőség szerint a létrát tároljuk beltérben, de mindenképpen zárható helyen.
 • A garázs: Célszerű a garázsajtót napközben is zárva tartani. Az elektronikus védelmi rendszert úgy építtessük ki, hogy éjszakára a garázs és a ház azon részei, amit éjjel nem használunk, bekapcsolhatóak legyenek. Soha ne hagyjuk a ház előtt, az udvaron, vagy a garázsban álló autónkban az indító kulcsot !
 • A külső növényzet: Megfelelően látható a bejárati ajtó az utcáról, vagy el van takarva sűrű növényzettel? Ha igen, ritkítsuk meg azt annyira, hogy a betörők ne tudjanak észrevétlenül tevékenykedni.
 • Értéktárgyak megjelölése: Gravírozással jelöltesse meg a lakásban használt műszaki eszközöket, háztartási gépeket, és vegyen fel értékeiről pontos HÁZI LELTÁRT (típus, gyári szám) megjelölésével. Jó megoldás az is, ha videokamerával méretarányosan rögzíti vagyontárgyait. Ezeket a jegyzeteket illetve felvételeket biztonságos helyen kell őrizni, nehogy útmutatóként szolgáljon egy esetleges betörésnél.

196237_film_reszkessetek_betorok2_01.jpgEgy valamit azért mindenképpen jegyezzünk meg: nem feladatunk elfogni a betörőket! Az életünk nem egy film, ne kockáztassunk! Hagyjuk a bűnözők elkapását a rendőrségre!

E helyett inkább kössünk biztosítást, s ha még meg is történik a baj, a biztosító kártalanít minket!

Többek között ebben is segít a GoStore-General Insurance Szövetkezet által kínált Generali Házőrző otthon- és életmód-biztosításaA további részleteket itt tekintheti meg!

Forrás: http://www.haon.hu/ovjuk-lakasunkat-a-betoroktol/haon-news-FCUWeb-20070713-0231248369